Anatolske steroider
Vi befinder os midt i en bølge af pop, rock og klubmusik inspireret af Tyrkiet og Kurdistan. Hvor skal man begynde? Jeg giver en guidet tour.
Når Altin Gün snart fylder Store Vega i København, er det et tegn på, at musik med rødder i Tyrkiet og Kurdistan har fat i noget. Det er faktisk en regulær bølge.
Gruppen kommer fra Amsterdam og består af både lokale og af musikere med anatolske rødder. Det er et typisk diaspora-band med en bred horisont. Altin Gül har fermt skabt deres eget mix af tyrkisk psychrock, folkemelodier og elektroniske elementer fra klubuniverset.
Den cocktail finder stadig flere fans rundt om i verden - og også herhjemme. I 2019 spillede gruppen i Lille Vega (kapacitet 500), i 2021 på det lidt større Bremen, siden på bl.a. Common Ground Festival på CPH Volume, og nu venter Store Vega med plads til 1500, der kan groove til en god gang saz.
Bølgen med anatolske steroider kommer ikke kun hertil udefra. Den findes i en dansk version, som stikker hovedet frem på festivaler og på fx P6 Beat. Du kan tjekke et udvalg af mine favoritter i en playliste i bunden af siden.
Jeg har fx haft Kalahas miks af elektronik, jazz og andet godt på repeat i flere sæsoner. Kollektivet kan mange ting, men det rykker for alvor, når det er Hilal Kaya, der har mikrofonen. Hun er en stjerne fra eksotiske Herning, der bringer sine tyrkiske aner i spil i sange som ‘Özgürüm Ben’ og ‘Eymen.’ Det skaber en fusion, som sparker fra sig, når hendes stemme sender tyrkiske gloser mod himlen, Niclas Knudsen kører skarpe guitarriff, og beatet er levende.
Man finder nogle af de samme ingredienser hos Aarhustrioen AySay, hvor anatolsk folk møder nordisk elektronik. Her er det dansk/kurdiske Luna Bülow Ersahin, der tilfører musikken en ekstra dimension med sin søgende stemme. (Du har måske hørt hende som gæst på Tobias Rahims ‘Kurder i København’).
Musikken fra disse kulturelle gadekryds fungerer rigtigt godt live, og det er heldigvis synligt på spillesteder og festivaler. AySay og deres københavnske kollegaer i Tuhaf har haft en travl sommer med jobs i mange sammenhænge.
AySay dukkede op selv på Tønder Festival, mens de mere rockede Tuhaf - med tyrkiskfødte Berrin Bas i front - tog en tørn på Roskilde, hvor de altid kreative programskribenter satte følgende ord på gruppens musik: “En farverig og psykedelisk eksplosion af tyrkisk rock og dansk protestfolk.”
Begge bands har brugt nogle år på at komme i omdrejninger. Jeg stødte første gang på Tuhaf og AySay på Spot Festival i 2019, da de spillede i Den Rå Hal på Godsbanen. De var helt nye dengang, og musikken har siden virkelig udviklet sig i en positiv retning.
Ved samme lejlighed så jeg også Ipek Yolu (det betyder Silkevejen) - endnu et Aarhusbaseret band, som mikser smidige rytmer med flippede soloer på det tyrkiske strengeinstrument saz. Deres musik lyder som noget, der kunne være med i en Quentin Tarantino-film. Ipek Yolu er aktuelle med en ny single, ‘Anatolian Soul’, som også er med på min playliste.
Mange af disse band har et godt øje til tyrkisk musik fra 1970’erne. Det var en guldalder i regionen, og der blev eksperimenteret med både skæv rock, alternativ folk og en slags disco.
Man kan godt bevæge sig fremad, mens man ser sig tilbage, og retro-elementerne fungerer som en naturlig del af musikken hos bands som Altin Gün, AySay og Kalaha. Det er en stærk bølge internationalt, hvor betegnelser som Anadolu dukker op på Spotify-playlister og i beskrivelser af bands, der kender historien. At den anatolske musik er blevet nemmere at finde, må være en del af forklaringen på boomet.
Det er selvfølgelig umuligt at spærre en hel regions musik ind i et par genreord, og hvis du dykker ned i den slags playlister, skal du være forberedt på at møde lidt af hvert.
Men nysgerrigheden bliver pirret. Det er også det, disse bands gør ved mig. Jeg er vild med musikken, og jeg vil have mere!
Bevægelsen minder mig om dengang, jeg så dokumentarfilmen Crossing The Bridge og gik på jagt efter hele den tyrkiske musik. Dokuen var et personligt projekt for den tysk-tyrkiske instruktør Fatih Akin, der ville finde lyden af Istanbul. Han stødte på alt fra Baba Zulas syrerock til popstjernen Sertab Erener, som vandt Eurovision. Det er en skæv film fra 2005, og den kan stadig ses på Youtube.
Jeg har samlet en stribe af mine aktuelle anatolske favoritter på en playliste, hvor du ud over de nævnte bands også kan møde bl.a. Gaye Su Akyol, der jævnligt spiller i Danmark, og sangeren Melika Sahin, som gav sin første koncert uden for Tyrkiet på Roskilde Festival i 2022. Vi var ikke mange foran den åbne Mantra-scene, men musikken gjorde indtryk og vandt over blæst og sommerkulde.
The Ringo Jets burde have en sang eller to med på listen https://youtu.be/GL4CYH7xRJU?feature=shared